Sfaturi pentru ingrijirea pielii cu pistrui si pentru a o proteja de razele soarelui

Trebuie luate anumite precautii pentru a ingriji pielea pistruata din cauza razelor solare, mai ales vara. Intr-adevar, este in general tonuri deschise, ceea ce il face mai sensibil . In acest fel sunt evitate arsurile si petele, precum si alte efecte ale razelor UVA si UVB.
Iata cateva recomandari pentru ingrijirea pielii pistruite si pentru a o proteja de razele soarelui.
Piele cu pistrui: este mai sensibila?
Desi sunt considerate leziuni pigmentate, pistruii sunt cel mai adesea benigne . Adica, nu au semnificatie clinica decat daca apar modificari bruste ale aspectului lor (culoare, dimensiune sau textura) sau alte simptome, cum ar fi mancarime, arsuri sau sangerari.
Aspectul lor este legat de factori ereditari . Desi unii cred ca sunt cauzate de soare, in realitate, prin expunerea lor la razele solare, este favorizata productia de melanina. Acesta este motivul pentru care culoarea lor se intensifica.
Desigur, pot aparea si pete de arsuri . Acestia sunt de obicei mai mari decat pistruii normali. Dar si intunecat si neregulat, care apar pe zonele expuse, precum spatele si umerii.
Pe de alta parte, pielea cu pistrui trebuie ingrijita. Pentru ca in general sunt foarte clare. Adica au un fototip slab, deoarece produce mai putina melanina. Acesta din urma fiind pigmentul natural care da culoare pielii si parului.
Cum sa ai grija de pielea ta cu pistrui cauzati de razele soarelui?
Din acest motiv, trebuie sa iei cateva masuri de precautie. Mai ales cand vine vara si vrei sa petreci putin mai mult timp in aer liber. Mai jos va prezentam sase recomandari de baza pentru ingrijirea pielii cu pistrui.
1. Foloseste protectie solara
Prima masura pe care nu trebuie sa o ratezi niciodata este sa aplici crema de protectie solara atunci cand trebuie sa fii in spatii deschise, cateva ore pe zi . In acest sens, puteti lua in considerare urmatoarele sfaturi:
- Deoarece pielea cu pistrui are un fototip slab si se arde mai usor, factorul de protectie ar trebui sa fie mare, cel putin SPF 50.
- Puteti alege intre un protector chimic sau mineral, atata timp cat este un produs cu spectru larg. Adica protejeaza impotriva razelor UVA, UVB si infrarosii.
- Ca este rezistent la apa (daca mergi la plaja) si la transpiratie, astfel incat sa protejeze mai mult timp.
- Ar trebui sa-l aplicati uniform pe toata pielea, in special pe fata.
- Reinnoiti frecvent, cel putin o data la doua ore sau dupa baie.
2. Hidrateaza pielea
Cel putin de doua ori pe zi, si mai ales daca ati fost expus la soare o perioada, ar trebui sa va hidratati pielea cu pistrui. In acest fel oferiti substante care favorizeaza retinerea umiditatii.
Pe piata exista diverse produse pentru acest tip de ingrijire, care contin vitamine si acizi grasi esentiali. La fel si extracte de aloe vera, acid hialuronic, printre alti nutrienti.
3. Protejati pielea cu pistrui
De asemenea, pentru a va ingriji pielea sensibila, pistruata, incercati sa purtati imbracaminte si accesorii care actioneaza ca o bariera de protectie , reducand sau filtrand lumina solara.
Aceasta include utilizarea sepcilor sau palariilor, precum si a imbracamintei care acopera cea mai mare parte a pielii. Si care sunt realizate din tesaturi usoare si culori deschise, precum si umbrele de soare, printre alte accesorii.
4. Evita soarele
Stim ca ati asteptat vara pentru a va bucura de soare, o puteti face in anumite momente. Cu alte cuvinte, ar trebui sa evitati de preferinta sa va expuneti in orele in care razele lovesc vertical , intre orele 11:00 si 16:00.
Desigur, depinde de locatie. Dar daca locuiesti intr-o zona apropiata de ecuator, probabil vei observa ca in acest moment al zilei, lumina soarelui ne impinge mai mult la umbra.
5. Vitamine si Antioxidanti
Uneori radiatia este atat de puternica incat crema de protectie solara nu este suficienta. Cu toate acestea, se considera necesara utilizarea produselor care contin vitamine si antioxidanti , fie ca sunt locale sau orale .
Acestea ajuta la reducerea efectului radicalilor liberi , la prevenirea aparitiei petelor si la ingrijirea pielii cu pistrui. Desi exista creme hidratante si protectoare care le contin si ele.
6. Hidratarea orala
Daca pielea isi pierde umiditatea si devine uscata, este mai predispusa la aparitia ridurilor premature. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa ramaneti bine hidratat. Vara, mai ales cand este mai cald, cel mai bine este sa cresteti consumul de apa .
In acest sens, trebuie sa stiti ca cantitatea medie de lichid de consumat pe zi ar trebui sa fie intre doi litri si doi litri si jumatate. Desi acest lucru variaza in functie de obiceiurile persoanei. De exemplu, intensitatea activitatii fizice pe care o practicati. In unele cazuri, este necesar sa se consume si electroliti, pentru a evita deshidratarea .
7. Alimente bogate in apa
Pe langa cele de mai sus, se recomanda si consumul de alimente cu un continut mai mare de apa, precum fructele si legumele . Dintre acestea, putem cita: rosii, castraveti, pepeni, pepeni si sucuri.
Cand sa mergi la dermatolog?
In timpul vacantelor de vara, ar trebui sa iei toate masurile de mai sus pentru a-ti ingriji pielea cu pistrui. Mai ales daca intentionati sa fiti la soare.
Pe de alta parte, acordati atentie aparitiei diferitelor simptome , cum ar fi pete, cresterea dimensiunii alunitelor, arsuri sau mancarime, printre altele. Daca observati unele dintre aceste semne, asigurati-va ca mergeti la consultatia cu medicul dermatolog.
Aceasta inseamna ca eventualele leziuni pot fi identificate la timp si, daca este necesar, pot fi aplicate tratamente. Fie ca este vorba de restaurare sau rehidratare, printre altele.