Care sunt cauzele somnambulismului si cum poate fi prevenit?

Originea somnambulismului apare de obicei in copilarie deoarece copiii petrec mai mult timp in stadiul de somn in care apare somnambulismul. In plus, exista o componenta ereditara importanta, adica a avea in familie rude cu de somnambulism creste sansele, totusi, nu toate cauzele somnambulismul sunt genetice, unele pot fi tratate ca boli iar altele din punct de vedere mai mult psihologic si cu modificari ale stilului de viata.
Ce este somnambulismul?
Ce inseamna sa fii somnambul? Inainte de a incepe sa enumeram cauzele posibile ale somnambulismului, trebuie sa intelegem exact care este sensul somnambulismului si cum se manifesta.Somnambulismul este o tulburare de somn care include unele comportamente nedorite in aceasta perioada a zilei.Imparte spatiul cu terorile nocturne. .
Ce este somnambulismul? Somnul unei persoane are mai multe etape, una dintre cele mai cunoscute este etapa de Miscare Rapida a Ochilor (REM) sau Miscarea Rapida a Ochilor (REM), in fiecare dintre aceste etape creierul si corpul actioneaza in moduri diferite si datorita Aceste fenomene apar in functie de in ce stadiu se afla persoana, in cazul somnului REM acesta este stadiul in care apar visele.
Etapa care este relevanta pentru acest subiect este totusi somnul N3 sau stadiul 3 al somnului, acesta este stadiul somnului cu unde profunde sau lente (numele se refera la activitatea creierului), aceasta etapa are loc in primele ore de somn si este de obicei moment in care apare somnambulismul.Ceva curios este ca somnambulismul este mai frecvent in copilarie deoarece copiii petrec mai mult timp in stadiul N3 decat adultii (copii somnambuli).
Simptomele si consecintele somnambulismului
In ceea ce priveste simptomele somnambulismului, acestea sunt variate, desi sunt cunoscute doar ca „somnambulism”, exista si alte comportamente posibile care pot aparea in timpul somnambulismului. Cele mai frecvente modificari ale acestei tulburari constau in ridicarea sau asezarea in pat, mersul, privirea in gol si nu raspunderea sau comunicarea cu alte persoane.
De asemenea, este destul de obisnuit sa intampinati unele dificultati si dezorientare la iesirea din starea de somnambulism si a doua zi sa aveti dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice (deoarece somnul a fost compromis si creierul nu s-a odihnit corespunzator) pe langa faptul ca nu-si aminteste episodul sau ce s-a intamplat. a facut-o in timp ce mergea in somn. In sfarsit, in unele cazuri exista terori nocturne insotite de somnambulism Terorile nocturne sunt episoade de frica intensa care apar in timpul somnului, ca un fel de cosmar dar mult mai puternic si uneori vii.
Somnambulismul poate fi periculos pentru ca desfasurarea diferitelor activitati fara a fi cu adevarat constient sau in stare de veghe reprezinta un risc considerabil; pot aparea accidente precum caderile, de exemplu, dar au fost documentate si cazuri de somnambuli care nu doar se plimba, ci si efectueaza activitati casnice, cum ar fi sa manance si sa se imbrace, sa iasa din casa si sa conduca o masina, sa aiba relatii sexuale sau sa actioneze agresiv in trecerea de la somn la starea de veghe (adica la trezire). Toate aceste comportamente, in special conducerea, sunt foarte riscante pentru integritatea fizica a somnambulului si a celor din jur.
Cauzele somnambulismului la copii
Acum, dupa ce am inteles putin mai mult despre ce este aceasta tulburare de somn si posibilele sale consecinte, este timpul sa ne uitam la cauze si la modul in care acestea pot fi tratate sau prevenite.
Prima cauza este una care este prezenta in multe alte boli si tulburari, nu conteaza daca sunt biologice sau psihologice si anume ca genetica este ceva important de luat in considerare in somnambulism deoarece se estimeaza ca 80% dintre copiii care prezinta somnambulism au un membru al familiei cu aceasta afectiune. Din pacate, factorul genetic nu este ceva ce poate fi prevenit, asa ca cea mai buna optiune este tratarea afectiunii, mai ales daca aceasta persista dupa parasirea stadiului de dezvoltare din copilarie.
Privarea de somn
Urmatoarea cauza a somnambulismului este privarea de somn. Somnul este unul dintre cele mai importante obiceiuri umane, asa ca ar trebui sa incercati intotdeauna sa mentineti un program si conditii adecvate pentru a dormi confortabil pentru orele relevante. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna cazul. posibil datorita la diversi factori, cum ar fi zgomotul sau intreruperile somnului din cauza apelurilor sau poate chiar unei schimbari de ora in timpul unei calatorii.
Ceea ce se intampla in aceste cazuri este ca daca somnul este intrerupt sau eliminat, organismul are totusi nevoie de odihna si va cauta sa faca acest lucru, deci exista riscul de a intra in aceste etape intre somn si veghe in care persoana continua sa opereze, dar nu Tu esti. pe deplin constient, pe langa faptul ca daca conditiile care va intrerup somnul persista, acest lucru risca sa devina mai frecvent.
Stres si anxietate la un somnambul
Un alt factor legat ca cauza a somnambulismului este stresul si anxietatea, nu este un secret ca expunerile mari la stres si anxietatea la niveluri ridicate sunt daunatoare persoanei din mai multe unghiuri, de fapt pot deveni chiar patologice, dar in acest caz este vorbit despre modul in care acestea afecteaza somnul in raport cu somnambulismul.
Stresul si anxietatea sunt puse ca un obstacol in obtinerea unui somn adecvat, ele provoaca, in general, probleme la adormire (adica stresul si anxietatea ingreuneaza adormirea) si nu doar atunci cand incepe sa adormi ci In functie de niveluri, pot chiar afecteaza persoana in timp ce doarme.Toate acestea se traduce prin neputinta de a se odihni si, asa cum am vazut in sectiunea anterioara, privarea sau intreruperea somnului poate fi o cauza a somnambulismului, doar in aceste cazuri.Nu este ceva extern care previne sau intrerupe somnul cuiva, ci mai degraba este propria stare psihologica.
Conditii care provoaca somnambulism la adulti
Exista unele boli care sunt asociate ca o posibila cauza a somnambulismului.Factori precum respiratia pot contribui la aceasta parasomnie.Se acorda o atentie deosebita apneei obstructive in somn, un model care ingreuneaza respiratia si provoaca sforaitul. Printre alte afectiuni se numara si afectiunile legate de refluxul gastroesofagian, deoarece acestea pot afecta si respiratia celor care dorm si sufera de aceasta, sindromul picioarelor nelinistite, astmul sau crizele nocturne.
In cazul afectiunilor medicale, idealul ar fi sa nu se trateze somnambulismul, ci mai degraba boala despre care se crede ca o provoaca.Acest lucru ar trebui sa atenueze simptomele afectiunii si, in cele din urma, sa elimine episoadele de somnambulism, desi daca persoana persista cu simptome de parasomnie vi se pot prescrie unele medicamente.
Medicamente si substante
In sfarsit, o alta posibila cauza a somnambulismului o reprezinta diferitele substante pe care cineva le consuma, mai ales inainte de a merge la culcare.Unele medicamente sau medicamente pot modifica tiparele de somn si pot crea modificari.Printre substantele care pot provoca somnambulismul, consumul de alcool este enumerat in principal ca Spre deosebire de ceea ce este se crede popular, alcoolul nu te ajuta sa dormi si in general un somn sub influenta alcoolului este mai putin odihnitor decat un somn mediu.
De asemenea, medicamentele sau medicamentele stimulante pot provoca aceste episoade, numele in sine indica faptul ca acestea pot ingreuna odihna corpului si a creierului, in unele cazuri poate exista chiar o combinatie de boala si substante, cum ar fi la o persoana cu un febra (care de la sine poate provoca somnambulism) si automedicatie cu substante.
In cazul drogurilor si substantelor, idealul ar fi controlul sau eliminarea consumului acestora in functie de caz Evident, in cazul consumului de alcool, acesta ar trebui redus progresiv la un nivel sanatos sau eliminat complet si odata cu acesta se incepe aplicati programe si obiceiuri de somn sanatoase pentru a va asigura ca evitati orice episoade viitoare de parasomnie.
Originea somnambulismului este variata, dar desi este o afectiune potential periculoasa, exista modalitati de a o trata din diverse unghiuri, de a o eradica sau de a o reduce. Mai mult, mai multe dintre cauzele sale pot fi tratate prin prevenire sau prin alte mijloace care nu numai ca vizeaza tratarea parasomniei, ci si imbunatatirea calitatii vietii printr-un somn mai bun.