Cuperoza: ce este, cauze si cum poti preveni aceasta afectiune a pielii

Vara, pielea care sufera de cuperoza este afectata. Dar exista cateva trucuri care pot ajuta la calmarea simptomelor. Cuperoza este o afectiune a pielii sensibile, foarte fragile si delicate, fiind in permanenta rosie si inflamata. Ceea ce devine si mai mult din cauza agresiunilor externe. La baza cuperozei exista o predispozitie constitutionala. Aflati ce sa faceti pentru a o vindeca la timp, inainte de a avansa intr-un stadiu mai sever.
Ce este cuperoza?
Termenul de „ cuperoza ” defineste un episod cutanat, localizat in principal pe fata, caracterizat prin asocierea de roseata si iritatie a pielii . Mai exact, culoarea rosiatica, tipica pielii cu cuperoza, este determinata de eritroza , adica dilatarea vaselor dermice , si de telangiectazii , adica capilarele vizibile. Aceasta afectiune apare mai ales la subiectii de sex feminin cu pielea deschisa, deosebit de sensibila si inrosita.
„Couperoza poate fi considerata evolutia unei stari repetate de inflamatie a pielii , in urma unor stimuli externi si/sau interni”, explica un medic dermatolog. „La unii oameni, aceasta hipersensibilitate devine o afectiune cronica in timp , mai ales daca nu este tratata prompt. Urmatoarea etapa potentiala – din nou in absenta tratamentului – este rozaceea, cunoscuta in mod obisnuit ca acnee rozacee.
Cauzele cuperozei
Cauzele aparitiei cuperozei sunt complexe si multiple, dar pot fi identificate intr-o stare de fragilitate capilara, constitutionala sau dobandita . Diversi factori influenteaza aceasta afectiune de baza: de mediu, climatici, hormonali, emotionali, alergici.
„La persoanele predispuse la cuperoza, capilarele obrajilor, nasului si barbiei, daca sunt solicitate continuu, se pot dilata, provocand aparitia inrosirii la suprafata fetei. Aici, asadar, apar vene subtiri si filamentele tipice rosii si sinuoase care poarta numele de telangiectazie. Sau o senzatie de caldura, ca o arsura a pielii» precizeaza dr. Colonna. Sunt semne clare de cuperoza , care din tranzitie poate deveni permanenta.
Factorii predispozanti ai cuperozei
Pe langa predispozitia constitutionala, exista si cativa factori externi care contribuie la alterarea microcirculatiei pielii sensibile ale fetei prin constitutie. In special, se refera la:
- expunerea la soare sau la alte surse de caldura;
- schimbari bruste ale temperaturii mediului ambiant;
- frig excesiv de vant;
- consumul de anumite alimente si bauturi (alimente picante, alcool, cafea);
- utilizarea detergentilor agresivi.
„In fata acestor stimuli externi sau interni, peretii capilari ai fetei reactioneaza exagerat, dilatandu-se rapid si apoi micsorandu-se din nou. La persoanele predispuse, aceasta alternanta continua intre vasodilatatie si vasoconstrictie ajunge sa „uzeze” peretii vaselor care isi pierd astfel elasticitatea si apoi se lupta sa revina la normal”.
Astfel venele fetei raman dilatate, rezultand consecinta inrosirii perene pe obraji, pometi si pe partile laterale ale nasului. Cuperoza nu este insa doar o problema estetica: „in urma dilatarii capilarelor de pe fata, tesuturile epidermice se inflameaza, modificand compozitia peliculei hidrolipidice, care va avea o capacitate redusa de a actiona ca bariera de protectie” precizeaza dermatolog. Pe scurt, cuperoza este un cerc vicios al pielii care ar trebui oprit imediat, asteptand sa se agraveze.
Primele semne de cuperoza
Dar ce declanseaza cuperoza la persoanele predispuse? „Repetarea situatiilor legate de agresiunile mediului si de obiceiurile personale, care stimuleaza continuu vasodilatatia si vasoconstrictia capilarelor, pana cand acestea devin permanent vizibile” continua dr. Colonna.
De exemplu? In pielea care prezinta capilare fragile, trecerea de la frig la caldura poate fi daunatoare , asa cum se intampla iarna cand se trece dintr-o camera incalzita intr-un exterior rigid. Vara, pe de alta parte, expunerea la lumina soarelui declanseaza in principal cuperoza . Razele infrarosii in special sunt cele care dilata venele, in timp ce ultravioletele UVA si UVB irita si ard pielea sensibila. In plus, intrarea intr-o incapere foarte racoroasa, cu aer conditionat, dupa ce a fost in contact cu o temperatura sufoca, nu trebuie trecuta cu vederea.
Printre factorii declansatori care provoaca aparitia roseata permanenta a fetei, se numara adesea consumul de alimente picante sau consumul de alcool , deoarece acestea dilata rapid vasele de sange. Aici devine foarte important sa mergi la dermatolog la primele semne de capilare evidente si telangiectazii pe obraji, nas si in general pe toata fata.
Obiceiuri delicate de ingrijire a pielii
Daca pielea tinde sa se inflameze, o rutina de infrumusetare inadecvata poate agrava problema. Primul gest la care trebuie sa acordati atentie este curatarea : este foarte important sa folositi un demachiant delicat, specific tenului sensibil, si eventual demachiante fara clatire . Adesea pielea predispusa la cuperoza se teme de apa de la robinet, bogata in calcar, nu intamplator simte adesea senzatia tipica de strangere, ciupire sau arsura.
Pentru demachiere, idealul este sa folosesti clasicul lapte si tonic (cel din urma fara alcool). Daca simtiti obiceiul de a va clati fata, cel mai bine este sa utilizati un spray de apa termala linistitoare , apoi uscati-va usor fata.
De asemenea, evitati scruburile sau peelingurile si chiar unele produse antiimbatranire foarte concentrate, precum cele cu retinol, care pot fi iritante.
Cum sa vindeci pielea cu cuperoza?
Scopul rutinei de frumusete trebuie sa fie acela de a calma, deoarece pielea predispusa la cuperoza (sau pielea predispusa la cuperoza ) este stransa, mancarime si se simte calda . Unda verde pentru produse cosmetice calmante, emoliente si protectoare.
Tratamentul adecvat trebuie sa includa numai produse adecvate, adica apartinand unor linii specifice pentru cuperoza sau, alternativ, pentru pielea foarte sensibila. Un produs „generic” sau unul pentru toate tenurile nu este bun, deoarece agraveaza fragilitatea starii superioare a epidermei. Produsele ad-hoc , pe de alta parte, isi restabilesc capacitatile de aparare , oferind confort. Si apoi imbunatatesc elasticitatea capilarelor . Pielea este astfel protejata si calmata.
Rutina de frumusete pentru a evita cuperoza
Ca orice rutina de frumusete care se respecta, incepem cu demachiantul : trebuie sa fie foarte tolerabil, pentru a nu provoca niciun disconfort in timpul curatarii si demachierii. Mai bine sa-l alegi in lapte sau smantana fara clatire , avand in vedere ca apa de la robinet, bogata in calcar, este iritanta pentru pielea predispusa la cuperoza.
In ceea ce priveste cremele hidratante de zi , acestea trebuie sa protejeze si sa intareasca functia de bariera. De obicei, cremele anti-roseata contin factorul de protectie solara SPF si sunt adesea usor colorate in verde (nuanta complementara de rosu) pentru a camufla roseata. Cremele de noapte ideale , pe de alta parte, trebuie sa fie foarte emoliente, cu o textura confortabila asemanatoare balsamului. Ai grija insa la texturile prea grase: pot fi „sufocante” pentru o piele atat de sensibila. Gresit, insa, sa te culci fara crema. Cand aveti dubii, optati pentru o crema calmanta anti-coperoza .
Pe langa aceste produse cosmetice zilnice, carcasa de infrumusetare pentru tenul cuperoza include tratamente concentrate care se aplica local pe capilarele vizibile sau pe zonele care sunt constant rosii. Mastile calmante completeaza rutina, capabile sa ofere o senzatie de prospetime in momentele SOS.
Creme de fata pe care le poti folosi daca ai aceasta problema
Mai jos, o selectie de creme specifice de zi si de noapte pentru piele predispusa la cuperoza, care este permanent rosie. Daca problema persista neclintit, este indicat sa consultati un dermatolog care va putea prescrie tratamente tintite, chiar si sub forma de suplimente orale.
1 din 5. Sensifine AR by SVR
Crema specifica pentru cuperoza, contine un agent termoreglator care confera un efect proaspat imediat si de lunga durata.
2 din 5. Calmilene Anti-Roseata de la Dermovitamina
Tratament linistitor care hraneste si reduce roseata cu efect de bariera timp de pana la 10 ore.
3 din 5. Neutralizator de roseata de la Skinceuticals
Emulsie cu Bisabolol si Zinc care ajuta la contracararea senzatiei de furnicaturi, disconfort si roseata a pielii
4 din 5. Redness Defense by MIAMO
Ser de protectie solara zilnic activ pe roseata cu protectie foarte mare SPF 50+.
5 din 5. Couperoll by ARVAL
O crema SOS cu o textura topitoare si matasoasa, potrivita pentru etapele de urgenta.
Ingredientele active eficiente impotriva capilarelor vizibile
Pe ce ingrediente sa se concentreze impotriva cuperozei? Pe acizi grasi Omega-6 , ceramide si uleiuri vegetale, toate lipidele care au o functie emolienta si calmanta impotriva microinflamatiilor. Mai sunt apoi ingredientele active calmante , si anume: aloe , calendula, nalba, marshmallow, avocado, bisabolol si vitamina B5.
Formulele cosmetice anti-couperoza includ si ingrediente functionale , adica cele care protejeaza capilarele pielii, precum: extracte si derivate de centella asiatica , castan de cal (escin), matura de macelar , vita de vie rosie si ginkgo biloba.
Cu siguranta pielea delicat hranita va putea tine cuperoza sub control , dar daca nu dispare, contactati medicul dermatolog care va va putea prescrie un tratament tintit. Compus din produse specifice, orice suplimente care intaresc microcirculatia si, in cazurile cele mai severe, tratamente dermo-estetice.