Sustinatorii lui Georgescu pun presiune pe judecatori, peste o mie fac scandal la Curtea de Apel. Judecatoarea Cristina Ardeleanu, amenintata de Catalin Berenghi

Peste o mie de sustinatori ai lui Calin Georgescu protesteaza, luni, pe treptele din fata sediului Curtii de Apel Bucuresti, in timpul procesului in care se contesta anularea alegerilor prezidentiale. Postul Realitatea Plus, care ii face propaganda lui Georgescu, transmite in direct manifestatia.
O parte din sustinatori au intrat si in sediul instantei, relateaza Agerpres.
„Inarmati” cu steaguri si vuvuzele, oamenii scandeaza lozinci impotriva actualei puteri si intoneaza cantece patriotice.
De asemenea, la venirea lui Georgescu in instanta, s-a creat o adevarata busculada.
Politia Capitalei a anuntat ca a deschis dosar de cercetare penala pentru „ultraj judiciar”, dupa ce un Catalin Berenghi a postat pe Facebook amenintari la adresa judecatorului care se ocupa de dosarul lui Calin Georgescu.
„Gata cu tradarile si tradatorii poporului roman! Atentie, judecator Cristina Ardeleanu!”, este mesajul postat de Catalin Berenghi pe Facebook.
La acest moment, procesul este suspendat, dupa ce avocatii lui Calin Georgescu au cerut recuzarea judecatoarei care se ocupa de acest caz, Cristina Ardeleanu, pe motiv ca ea nu ar fi impartiala, deoarece este sotia unui procuror care lucreaza la DNA.
Urmeaza ca cererea de recuzare sa fie solutionata de un alt complet de judecata.
Este vorba de un proces in care Calin Georgescu si Coalitia pentru Apararea Statului de Drept au dat in judecata Biroul Electoral Central si mai multe institutii: Ministerul Apararii, Statul Major al Apararii, Guvern, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala, Serviciul Roman de Informatii, dar si pe presedintele Klaus Iohannis si pe Elena Lasconi.
Obiectul principal al dosarului se refera la anularea hotararii BEC, respectiv a deciziilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 si nr. 232D/2024, care se refera la anularea intregului proces electoral si reluarea alegerilor prezidentiale de la zero, in baza deciziei Curtii Constitutionale.
Pe 6 decembrie, Curtea Constitutionala a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale, castigate de Calin Georgescu, in baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI si STS.
In documentele serviciilor secrete se arata ca Georgescu a incalcat legislatia electorala referitoare la finantarea campaniei pentru alegerile prezidentiale, dupa ce a raportat la Autoritatea Electorala Permanenta zero cheltuieli, in conditiile in care SRI si MAI au indicat faptul ca finantarea campaniei pe TikTok a fost realizata de Bogdan Peschir si s-a ridicat la un milion de euro. De asemenea, in documentele desecretizate de CSAT se spune ca au avut loc actiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral si ca Romania este o tinta pentru actiuni hibride agresive ruse.
Conform SIE, Romania „a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale Rusiei, existand un interes in crestere la Kremlin pentru a influenta (cel putin) mood-ul si agenda in societatea romaneasca in context electoral”. Aceste actiuni se manifesta prin propaganda si dezinformare, sprijinirea unor candidati eurosceptici si alimentarea unor miscari antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora in proteste care sa modeleze agenda publica”, incurajarea nemultumirilor/ provocarea de reactii emotionale la nivelul populatiei, astfel incat sa puna presiune pe autoritati sa reduca/ stopeze sprijinul pentru Ucraina.