12 plante daunatoare pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta

Se dovedeste ca exista o serie de plante care sunt populare pentru frumusetea lor, dar pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta pentru ca sunt periculoase. Nu numai ca pot afecta celelalte plante pe care le aveti, dar va pot deteriora proprietatea in cazul unui incendiu. Deoarece nu toata lumea stie sa identifice riscurile din spatele acestor plante, vom face o lista foarte utila impartita in patru categorii de luat in considerare.
Unele dintre plantele pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta te pot seduce datorita florilor, culorilor si formelor lor. In ciuda acestui fapt, ele pot fi foarte daunatoare pentru toate speciile pe care le aveti. Desi nu este usor sa le recunosti la prima vedere, ceea ce este recomandat de gradinarii experti este sa le observi comportamentul.
In acest fel, ai putea ridica alerta daca observi ca sunt unele, in special, care consuma prea multa apa sau ca plantele din jurul lor incep sa se ofileasca sau sa-si piarda din vitalitate. Afla care sunt acele plante recunoscute pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta si care ar putea ajunge sa devina o problema prin atragerea daunatorilor si chiar raspandirea incendiilor. Incepem!
Plante care cresc riscul de incendii
Exista o serie de plante care pot creste riscul de incendiu; deoarece unii dintre compusii sai au caracteristici inflamabile care, intr-un eventual eveniment, ar putea raspandi incendiul.
Desigur, este necesar sa se avertizeze ca riscul de incendiu nu depinde de plante in sine, ci de factori de mediu precum clima, uscaciunea solului, cresterea temperaturii si pierderea presiunii vaporilor, cum ar fi asa cum este sustinut de publicatiile academice.
1. Eucalipt
Mai mult decat o planta, eucaliptul ( Eucalyptus spp. ) este un copac care este de obicei comun in gradinile mari. Este periculos sa il aveti in zone predispuse la incendiu , deoarece sunt foarte inflamabile, ceea ce se datoreaza prezentei uleiurilor volatile in compozitia lor naturala.
Acest risc creste atunci cand eucaliptul se afla in zone slab ingrijite, deoarece copacul naruie frunze si resturi de scoarta care, atunci cand cad pe pamant, devin material combustibil.
2. Pin
Pinul (Pinus spp.) este un alt copac vesnic verde care nu ar trebui sa fie in curtea ta, deoarece are uleiuri inflamabile si o scoarta rasinoasa care poate ajuta la raspandirea focului, facandu-l mai dificil de stins.
Ca si in cazul eucaliptului, pinii cad si ramuri si frunze uscate, creand in jurul lor un mediu care poate fi folosit de flacari pentru a aprinde cu usurinta incendiile.
3. Cipres de Leyland
Chiparosul Leyland ( Cupressocyparis leylandii ) este foarte comun in gradini deoarece este folosit pentru a construi pereti naturali care ajuta la impartirea spatiilor. Este un exemplar vesnic verde, cu crestere rapida, care prezinta si caracteristici inflamabile.
In special, acest lucru se datoreaza faptului ca frunzele lor sunt mici si solzoase, ceea ce le face foarte inflamabile. In plus, chiparosul Leyland poate acumula in interior ramuri moarte si materie organica uscata, crescand sansele ca un posibil incendiu sa se raspandeasca cu usurinta.
Plante invazive
In aceasta lista de plante pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta, le gasim pe cele invazive. Ei poarta acest nume pentru ca au o capacitate incredibila de raspandire, pana in punctul de a inlocui alte specii.
Desi acest lucru este periculos, cel mai mare risc este atunci cand specii invazive au fost introduse in ecosisteme din care nu sunt native, afectand echilibrul local.
1. Matura intepatoare
Matura spinoasa este un arbust cu flori galbene care arata frumos, dar este considerata una dintre cele mai invazive 100 de specii din lume , potrivit diverselor publicatii ale entitatilor teritoriale. Este originara din Europa, dar a fost introdusa in alte regiuni ca planta ornamentala folosita pentru a crea garduri vii.
Acest invadator creste foarte repede si este greu de eradicat. Ca o circumstanta agravanta, atunci cand matura este supusa focului, incurajeaza germinarea semintelor sale, extinzandu-le si, odata cu acestea, ducand focul in alte zone.
2. Papadie
Papadia ( Taraxacum officinale ) are o mare acceptare populara, deoarece are flori foarte frumoase, precum si mari proprietati medicinale. Cu toate acestea, este considerata o planta invaziva datorita capacitatii sale de a produce cantitati mari de seminte care sunt usor dispersate de vant.
Aceste seminte pot germina rapid si pot coloniza zone deschise si pajisti. Deci, ati putea avea un numar mare de papadii care va inlocuiesc celelalte plante.
3. Vinca major
Perivinca mai mare este cunoscuta si sub numele de iarba de fata sau capoc. Este o specie perena, cu crestere rapida, care formeaza o acoperire densa a solului. Se raspandeste de catre alergatori si alunga plantele native formand un strat dens care le ingreuneaza cresterea. Asa ca nu va indragostiti de florile sale destul de albastru-violet sau albastru total.
Plantele pe care nu ar trebui sa le ai datorita consumului mare de apa
Printre plantele comune pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta, le gasim pe cele care consuma multa apa. Cele pe care le vom enumera pentru tine au caracteristici naturale care ii determina sa consume mai mult lichid decat se astepta , ceea ce reprezinta un risc in zonele in care aceasta resursa este rara sau foarte scumpa.
Iata plante care consuma apa la care ar trebui sa renunti, fie ca nu ai timp sa le udati des, fie ca lichidul vital este o utilitate foarte scumpa acolo unde locuiti.
1. Ferigi
Exista mai multe tipuri de feriga si, printre cele mai comune, se numara feriga Boston sau feriga cu pene. In cea mai mare parte, acestea sunt plante care prefera substraturi umede, deoarece structurile lor au o suprafata foliara care transpira constant apa , necesitand udare regulata.
2. Nufarul
Dupa cum sugereaza si numele, nufarul (Nymphaea spp.) este o planta acvatica care este adesea cultivata in iazuri si fantani. Prin urmare, este nevoie de o cantitate mare de apa pentru a creste si a inflori. Asa ca daca, intamplator, vrei sa ai aceasta planta in gradina ta, va trebui sa ai mult lichid pentru a o intretine.
3. Acorus
Acorusul ( Acorus spp. ) este cunoscut si sub numele de papura dulce sau juncus . La fel ca crinul, mentionat mai sus, aceasta este o planta acvatica care creste in zone mlastinoase sau langa corpuri de apa. Are nevoie de o cantitate mare de apa pentru a supravietui si se adapteaza cel mai bine la mediile umede.
Evitati plantele care raspandesc daunatori
Incheiem aceasta lista de plante obisnuite pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta, cu cele care atrag daunatori datorita caracteristicilor lor, precum florile spectaculoase, frunzisul fraged, nectarul dulce sau seva abundenta. Daca aveti deja unele dintre acestea, fiti atent la daunatori si luati masuri preventive pentru a va mentine intreaga curte in siguranta.
1. Rosales
Tufele de trandafiri sunt cunoscute pentru frumusetea si culoarea lor, dar si pentru ca atrag o varietate de daunatori, inclusiv afidele, acarienii si gandacii japonezi. Acest lucru se datoreaza faptului ca florile si frunzele sale tind sa fie foarte atractive pentru insecte , printre altele datorita productiei de nectar si seva.
2. Petunia
Petuniile sunt plante populare in gradini; datorita varietatii sale mari de culori si forme din florile sale. Cu toate acestea, sunt, de asemenea, predispusi sa culeaga daunatori precum afidele, trips si omizi. Nectarul dulce al florilor lor si frunzele lor fragede le fac o tinta pentru multe insecte.
3. Floarea soarelui
Floarea soarelui este cunoscuta pentru florile lor mari, galbene si dimensiunile impresionante. Sunt atat de frumoase incat multi oameni nu pot rezista sa le creasca, dar cei care o fac ar trebui sa stie ca aceste plante atrag daunatori precum afidele, gandacii si omizile. Florile stralucitoare ale floarea-soarelui si numarul mare de polen le fac foarte atractive pentru o mare varietate de daunatori.
Aceste 12 plante comune pe care nu ar trebui sa le ai in gradina ta sunt o mostra a multor alte specii care se raspandesc usor, sunt invazive sau incurajeaza incendiile. Inainte de a planta orice specie acasa, asigurati-va ca ii cunoasteti toate caracteristicile , astfel incat veti evita problemele viitoare precum cele mentionate.