Pui intreg la cuptor cu usturoi, lamaie si ierburi aromate – reteta simpla si usor de preparat

Reteta simpla de pui întreg la cuptor – invata cum sa prepari un pui suculent si aromat cu usturoi, lamaie si ierburi aromate. Perfect pentru o masa delicioasa si usor de facut.
Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie
Ingrediente
1 pui intreg (aproximativ 1,5 – 2 kg)
4-5 catei de usturoi
1 lamaie netratata
50 g de unt moale
2-3 linguri de ulei de masline
sare
piper
1 crenguta de cimbru
1 crenguta de rozmarin
cateva fire de patrunjel proaspat
Mod de preparare
Pregatirea puiului:
Preincalzeste cuptorul la 200°C.
Spala bine puiul si tamponeaza-l cu prosoape de hartie pentru a-l usca.
Taie lamaia in doua si freaca puiul cu jumatatile de lamaie atat in interior, cat si in exterior. Apoi, introdu jumatatile de lamaie in interiorul puiului.
Aromatizarea puiului:
Curata usturoiul, spala si usuca ierburile aromate. Baga-le si pe ele in cavitatea puiului.
Intr-un bol mic, amesteca untul moale cu sare si piper.
Desprinde usor pielea puiului, fara a o rupe si introdu amestecul de unt sub piele, intinzandu-l uniform.
Pregatirea pentru copt:
Unge puiul pe exterior cu ulei de masline si asezoneaza-l generos cu sare si piper.
Leaga picioarele puiului cu ata alimentara pentru a pastra forma in timpul coacerii.
Asaza puiul intr-o tava de copt (sau tigaie de fonta), cu pieptul în sus. Dacă doresti, poti adauga legume (morcovi, cartofi, ceapa) in jurul puiului pentru a gati totul impreuna.
Coacerea puiului:
Coace puiul in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 1 ora si 30 de minute sau pana cand pielea este aurie si crocanta, iar sucurile care se scurg din pui sunt clare, atunci cand este intepat cu o furculita.
Pentru a te asigura ca puiul este gatit complet, poti verifica temperatura interna cu un termometru de carne; aceasta ar trebui sa fie de cel putin 75°C in cea mai groasa parte a pieptului.
Servirea:
Scoate puiul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a-l taia, pentru a permite sucurilor sa se redistribuie.