Pui intreg la cuptor cu usturoi, lamaie si ierburi aromate – reteta simpla si usor de preparat

Reteta simpla de pui întreg la cuptor – invata cum sa prepari un pui suculent si aromat cu usturoi, lamaie si ierburi aromate. Perfect pentru o masa delicioasa si usor de facut.

Timp pregatire

15 minute

Timp coacere

80 minute

Complexitate

medie

Ingrediente

1 pui intreg (aproximativ 1,5 – 2 kg)

4-5 catei de usturoi

1 lamaie netratata

50 g de unt moale

2-3 linguri de ulei de masline

sare

piper

1 crenguta de cimbru

1 crenguta de rozmarin

cateva fire de patrunjel proaspat

Mod de preparare

Pregatirea puiului:

Preincalzeste cuptorul la 200°C.

 

Spala bine puiul si tamponeaza-l cu prosoape de hartie pentru a-l usca.

 

Taie lamaia in doua si freaca puiul cu jumatatile de lamaie atat in interior, cat si in exterior. Apoi, introdu jumatatile de lamaie in interiorul puiului.

 

Aromatizarea puiului:

 

Curata usturoiul, spala si usuca ierburile aromate. Baga-le si pe ele in cavitatea puiului.

 

Intr-un bol mic, amesteca untul moale cu sare si piper.

 

Desprinde usor pielea puiului, fara a o rupe si introdu amestecul de unt sub piele, intinzandu-l uniform.

Pregatirea pentru copt:

 

Unge puiul pe exterior cu ulei de masline si asezoneaza-l generos cu sare si piper.

 

Leaga picioarele puiului cu ata alimentara pentru a pastra forma in timpul coacerii.

 

Asaza puiul intr-o tava de copt (sau tigaie de fonta), cu pieptul în sus. Dacă doresti, poti adauga legume (morcovi, cartofi, ceapa) in jurul puiului pentru a gati totul impreuna.

 

Coacerea puiului:

 

Coace puiul in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 1 ora si 30 de minute sau pana cand pielea este aurie si crocanta, iar sucurile care se scurg din pui sunt clare, atunci cand este intepat cu o furculita.

 

Pentru a te asigura ca puiul este gatit complet, poti verifica temperatura interna cu un termometru de carne; aceasta ar trebui sa fie de cel putin 75°C in cea mai groasa parte a pieptului.

Servirea:

 

Scoate puiul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a-l taia, pentru a permite sucurilor sa se redistribuie.

Share